Kattens Rejse

Thanksgiving

Så meget mad! I sandhed efterkommeren af en høstfest. Og så kom jeg endda først i tanke om at tage et billede efter kalkunen (og stor var den) blev skåret for. Forestil jer den midt på bordet, samt at hele herligheden er middag til bare 7!Hvad I ser er: Kartoffelmos, radiser, gulerødder og selleri, mosede søde kartofler og majroer med ingefær og æblecider, stuffing, kalkun, to slags oliven, tranebærsovs, små lækre brødhorn, grønne bønner, gulerod-kartoffelmos, tranebærrelish, sovs fra kalkunen samt krydrede perleløg…

Jeg tilbragte Thanksgiving hos Dexters familie med Dexter, hans kone Fran, deres 3 sønner, samt mig og en polsk ph.d.-studerende.

Der var en dejlig stemning af familiehygge – ligesom juleaftensdag, bare helt uden den undertone af stress der som regel er. Her var der ikke overspændte utålmodige børn, travle eftermiddagsgæster – det eneste der skulle ske var at maden skulle laves færdig og spises. Det var forunderligt at finde den samme stemning her som i min Mors hus – at følelsen af samlet familie kan være så fuldstændig ens på tværs af et verdenshav.

(Den slags kan få en til at undres over hvordan det nogen sinde lykkedes menneskeheden at opdele verden i lande og riger når vi når det kommer til stykket er så ens.)

Det var en sand lise for en tomhed jeg end ikke tror jeg helt var klar over var i mig – der er ting i en der føler sig sikker, slapper af og giver slip i en sådan atmosfære af varme, omsorg, glæde ved hinandens selskab, hygge, familie.

Lad os straks indføre denne fest i den danske kalender – nogle gange er der mening i den amerikanske bigger-better-faster-more mentalitet: Hvorfor kun have denne kondenserede hygge og godhed til jul, når man også kan nyde den til thanksgiving?

I sammenligning med de mange andre (tivlsomme) ting vi har importeret fra den amerikanske kultur, burde en fest hvor man sætter pris på alt det man har være kommet med for længst.

Og for mine nysgerrige danske læsere (i håbet om at nogen af jer faktisk læser hvad jeg skriver) kan jeg her afsløre hvad en amerikansk familie laver når de har opgivet at gøre yderligere indhug i overfloden af mad:Pakker væk til resten af ugen, kommer kalkunskroget i suppegryden, og spekulerer på hvordan de skal få plads i maven til desserterne. (Ja, flertal. Jeg lærte at til Thanksgiving er der altid flere forskellige slags tærter til dessert. Udover klassikeren græskartærte fik vi også en lækker kirsebærtærte i bedste amerikanske stil – de lignede på en prik dem Bedstemor And bager.)

Og som en ekstra bonus – som om den solide dosis familiehygge, kaminilden og det sublime måltid ikke var alt man kunne ønske sig – tilbød de os også rester med hjem!

Så de sidste par dage har jeg mæsket mig med græskartærte, kalkunsandwiches (og jeg kan afsløre at der bestemt er måder at stege en kalkun på så den ikke er tør), varm krydret suppe med kalkunkød og den fantastiske tranebærrelish til alt fra min (hjemmelavede – mejeriprodukterne her er håbløse, sæt pris på Thise I derhjemme!) morgenyoghurt til midnatssnacks.

Noget af det er bestemt retter jeg gerne vil spise igen, så jeg lokkede et par opskrifter ud af Fran: De sublime krydrede løg (de ville være helt perfekte i en julemiddag i stedet for de brune kartofler) og den uovertrufne tranebærrelish. Begge dele ligger her sammen med de andre opskrifter.

Ingen kommentarer

No comment so far

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *