Kattens Rejse

Orlov, dag 499: Rap december

En af de få opgaver i husholdningen jeg stadig kan udføre er at udtænke den kommende uges madplan. Det kan man nemlig godt gøre med lukkede øjne og haltende hjerne. Denne december har jeg besluttet at der skal and på menuen hver uge denne måned, og ikke kun juleaften.

Dels fordi and er lækkert (nam!) og dels som et led i vores længerevarende omlægning hen mod mere plantebaserede og bæredygtige kostvaner. Som det ser ud nu, så er vores aftensmåltider i gennemsnit vegetariske 50-70% af ugens dage. Men der er ingen af os der har nogen planer om at blive vegetarer. For selvom der er en del retter hvor vi uden at give køb på smagen har udfaset kød helt (præmieeksemplerne er lasagne og chili) så er der andre hvor vi ikke har lyst til at undvære det. Men måske nogle af de retter som normalt er med lam eller okse kunne laves med fjerkræ? Det hjælper jo også på bæredygtigheden 🌞

Den første erfaring fra projekt “Rap december” var at marokkansk gryde (andebryst, løg, squash, kikærter, svesker, mandler, lune krydderier som bl.a. kardemomme, allehånde og nellike, simr det hele til alting er supermørt, spise med brød) er lige så lækkert et hit med and som med lam og okse. 😀

Denne uge har Ingrid været i det græske fusionskøkken og lavet juvetsi med and. Det smager godt – ikke mindst på dag to, hvor det har simret ekstra længe – men scorer ikke helt så højt på wow-skalaen som den marokkanske gryde. Det spiller dog nok også ind at vi ikke havde mere hjemmelavet andefond denne uge.

Næste uge tror jeg det skal være noget thai-inspireret med citrongræs, galanga, limeblade og kokosmælk.

Hvad med dig? Har du gang i lignende justeringer af hverdagskosten hos dig/i din familie? Eller tænker du “Det bliver mine børn og børnebørns problem/det nytter alligevel ikke” og nyder glad din daglige bøf? Måske noget midt imellem? Fortæl mig om det, jeg vil gerne inspireres 😊

En kommentar

Mor • Skrevet d. 11. December, 2024 siden

Kære skattepige. Jeg er så glad for frikadeller og karbonader, så ……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *