Kattens Rejse

Lidt forelsket i Sverige

Jeg er sikker på at Sverige, som alle andre lande, har deres del af trælse problemer. Men efter et par dages ferie i Stockholm er jeg lidt forelsket.

Forelsket i den ordentlighed der hersker. På mange caféer og spisesteder så vi skilte med venlige henvisninger om at rydde op efter dig selv og om at sortere affaldet ved samme lejlighed. Og det lader til at folk gør det – der var i hvert fald ryddeligt alle steder.
Vi spiste i caféen og dasede i plantagen ved Rosendal slot en pragtfuld solskinseftermiddag, og alle gæsterne kunne finde ud af at følge skiltets henvisning om at rydde op efter sig selv og at bordene var til de der havde købt mad eller drikke i plantagens øko-café og alle andre var velkomne til at holde picnic i græsset.

(Men man skulle vogte sin mad hvis man ville spise den selv 😉 )
Da tiden kom til at aflevere vores bakke og skrald var der sat op så man nydeligt kunne sortere i glas til genbrug, kompost til plantagen, bestik til opvask osv. Og stik mod min forventning herhjemmefra fungerede det – der var ingen der i dovenskab eller dumhed havde smidt det hele i samme spand.
Det lokale fugleliv var ikke synderligt bange for at ende som aftensmad.

Byen var i det hele taget ren og pæn og til forskel fra hjemme i Århus så jeg ikke en eneste doven idiot der smed sit skrald på gaden.

Forelsket i følelsen af at være velkommen, at være ok. Mange caféer havde små regnbueflag sat på deres markiser, en diskret erklæring om at alle slags gæster er velkomne.

Og det er jo ikke sådan at jeg nødvendigvis føler mig uvelkommen andre steder, men der er alligevel noget der giver slip og slapper af inden i mig når jeg er sikker på at ingen skuler eller mumler hvis jeg kommer til at holde min kæreste i hånden i løbet af måltidet.

Forelsket i det miljøfokus der møder en mange steder i byrummet. På siden af færgen står der “Jeg sejler på 100% grøn el”, på siden af bussen er der et billede af en flaske med 500L rapsolie der hældes i tanken.

Vi så et væld af reklamer med fokus på det miljøbevidste valg. Jeg tænker reklamerne vinkles sådan fordi det virker – og det gør mig glad 🙂 Reklamer fra COOP om hvad et sundt hjemmelavet måltid mad koster og andre i samme stil som, mens de sælger et produkt, opfordrer til hensigtsmæssige madvaner og forbrugsmønstre.

Det kan godt være det lidt hånligt kaldes forbudssverige, men jeg er fan. Måske vi kunne fremelske lidt mere af den slags ordentlighed og miljøhensyn herhjemme?

Ingen kommentarer

No comment so far

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *