Kattens Rejse

Metropolitan-museums-fortryllelsen slår til igen

Desværre uden billeder – dem kan jeg først uploade når jeg kommer tilbage til Ithaca

I dag har jeg lært at ikke kun biblioteker har vær stille-skilte – parker har dem også. Her er synet der mødte os i Fort Tryon Park på vej op til The Cloisters.En snoet sti op gennem den snedækkede park i det nordligste hjørne af Manhattan, en endnu smallere trappe og en overdækket gang op til museet godt gemte indgang.

Stille indendøre, Neo-middelalderlig arkitektur med udstillingsstykkerne bygget ind. En søjlegang fra Frankrig her, et vinduesparti med glasmosaikker fra et kloster i Tyskland der. Som i Knossos en spøjs blanding af nyt og gammelt, men her det hele med en dobbelt stilhed, både kirke og museumsstemning.Her er en enkelt udstillingsgenstand indefra, min broders navnefælle Skt. Christoffer med den lille Jesus.Senere drog vi videre til the Met selv. En anderledes fornemmelse denne gang, men som sidst overvandt det mig snart med sin skønhed, sammenhængen mellem arkitektur og indhold, måben over dygtigheden af hænderne bag kunstværkerne.

En af de besøgende havde sit eget kunstværk med: Forfra blot en sort læderfrakke, men bagfra dekoreret i mange farver.Jeg greb ivrigt chancen for at falde i staver over glasmosaikkerne igen – og det fascinerende atrium de er udstillet i. (En stor del af hvad der gør netop dette museum så indtagende er de fantastiske inderdørsrum – atriet, Astor Court, det egyptiske tempel…)Det er muligt at Tiffany’s værker har for mange og klare farver til præcis at være god skandinavisk smag, men jeg må tilstå mig aldeles forgabt i dem alligevel.

Det sidste billede fra dagens udflugt må blive fra den japanske afdeling af våbensamlingen. Her ser i to tanto-klinger. Den ene fra 1819, den anden fra 1330erne. Kan I se hvilken er hvilken? 😉

Ingen kommentarer

No comment so far

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *