Kattens Rejse

Den Hvide By

Washington DC er i sandhed Amerikas Hvide By!

Der er en slående kontrast fra New Yorks slidte, betonsnuskede facader til Washingtons rene og velholdte endeløse gademeter klacissisme. De gamle grækere ville have været retteligt stolte – hveranden bygning ligner et tempel, har en kolonnade, en kuppel eller begge dele.

Her kommer en hurtig tur rundt i Den Hvide By.

Lad os starte med det hvideste af hvide huse:Til min forbløffelse var det en god oplevelse at se det. Der sker et eller andet når man ser et sted i virkeligheden, når ens hjerne overbevises om at det virkelig findes og ikke bare er en poplulær filmkulisse. (Som modsætning hertil kan nævnes rumfærgen Enterprise, den ligner en plastikmodel i virkeligheden. Men i dag er det den hvide by jeg vil vise jer, museumsbillederne må komme senere.)

I den anden ende af National Mall har vi Capitol. Beklager at billedet er for bredt, det kunne ikke lide at blive skrumpet yderligere.

Gående fra Capitol mod Washington Monument kommer man på højre side forbi National Gallary of Art som er klassisk hvidt, med doriske søjler og fuldstændig udmuligt at fotografere i sin helhed. Så i stedet kan I se denne nydelige bygning der ligger lige over for det:Herfra har man ogå udsigt til bagsiden af Natural History Museum (det er det med kuplen) med Washington Monument i baggrunden:(I mine øjne ser det nu forkert ud med en Egyptisk udseende stele uden inskriptioner, men på den anden side var det jo også grækernes mening at marmorbygningerne skulle være malede i klare farver.)

Der er også pænt inde i Natural History Museum:

Bag om National Mall i en nordligere parallelgade kan man både se Reaganbygningenog et imponerende posthus (omend ingen spor af klassicsme der.)

På vej tilbage mod hotellet er her et fint eksempel på den julepynt der er sat op alle vegne:Det er rigtig hyggeligt, selv når det nogle steder er plastikagtigt! Det kunne jeg godt vænne mig til.

Så er der selvfølgelig også Lincoln-monumentet – et vaskeægte tempel:

Slutteligen er her en lille smule gotik til jer: Et af de mange hjørner og krinkelkroge i National Cathedral, en stor nyere gotisk kirke med labyrintiske krypter og kapeller under. Billedet passer ikke helt i stilen med de andre her, men jeg er så svært godttilfreds med hvordan det faldt ud at jeg ikke kunne dy mig for at poste det alligevel:

Ingen kommentarer

No comment so far

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *